papegojburar och voljärer
 

Buren

En fågel kan aldrig få för stor bur, var noga med att följa Jordbruksverkets föreskrifter gällande burstorlek. Under de veckor man tämjer papegojan bör man dock tillfälligt använda sig av en  mindre bärbar bur för att lättare ge fågeln social kontakt under tiden man arbetar med att få papegojan tam.  För att klorna skall få ett naturligt slitage skall sittpinnarna vara 4-8 cm grova. Använd grenar från lövträd. Använd rostfria foder och vattenskålar.

Jordbruksverkets regler för Burstorlekar

Fågelns              Minsta              Minsta yta/ fågel       Längsta           Minsta

längd (1)             tillåtna yta        vid fler (2)                  sidan minst      höjd 

cm                      kvm                  kvm                           meter              meter


   - 15                  0,31                0,03                            0,7                   0,6 

16-20                  0,31                0,04                            0,7                   0,6 

21-25                  0,45                0,055                          0,9                   0,6 

25-35                  0,84                0,1                              1,2                   0,8 

36-45                  1,44                0,6                              1,6                   1,0 

46-55                  2,2                  1,0                              2,0                   1,2 

Att bygga voljär


Sockel

För att skydda fåglarna mot bl.a grävling och mink samt att få en stabil grund att bygga voljärerna på bör man bygga en grundsockel i betongsten alternativt mura en sockel av tegel. Väljer man att bygga en mindre hållbar sockel i trä är viktigt att den är ytbehandlad för att motstå fukt och bygg sockeln ovan mark och skydda mot skadedjur genom att gräva ner galvaniserat svetsat nät 60cm ner i marken och fäst nätet i träsockeln.



Tak

Voljärtaket kan byggas på två sätt. Man kan montera svetsat galvaniserat nät alternativt bygga ett täckt tak, lämpligt är då att använda sig av ett takmaterial som släpper genom ljus t.ex kanalplast anpassat för uterum. Ett tredje alternativet är att bygga ett tak där man kombinerar de båda taktyperna. Ett öppet tak gör det möjligt att ”duscha” när det regnar. Har man täckt tak och vill ge samma möjligheter kan man montera ett sprinklersystem av typen man använder i växthus. Ett täckt tak skyddar mot avföringsnedfall från vilda fåglar med en liten risk för bakterie- och maskangrepp. Ett täckt tak ger även ett bättre vindskydd.



Bottenmaterial

De vanligaste typerna av bottenmaterial till voljärer är sandbädd samt vildväxande voljär. Det sist nämnda kräver dock att man helt eller delvis har ett öppet voljärtak.



Väggar

Vanligtvis byggs voljärväggar i sektioner för att lätt monteras. Oftast använder man sig av nätsektioner men det förekommer även att man bygger täckande väggsektioner för att skapa ett bättre vindskydd . Väljer man att bygga nätsektioner är det viktigt att man har nät på båda sidor sektionen med en spalt på ca: 4-5 cm. Anledningen är att skydda sina fåglar mot rovfågelsangrepp, detta gäller även eventuella skiljeväggar mellan flera voljärer eftersom det kan förekomma konflikter mellan fåglar i grannvoljären med risk för allvarliga fotskador. Vid val av byggmaterial till voljärsektionerna är aluminium eller galvaniserade stålrör att föredra. Bygger man träsektioner är det viktigt att ytbehandla trämaterialet innan du monterar samman sektionerna. Tänker du hålla fåglar med stort gnagbehov är det viktigt att du montera nätet så att det skyddar trämaterialet.



Sluss / Fodergång

För att minimera rymmningsrisken bör man bygga in en sluss, gör man slussen tillräckligt stor kan man använda den som fodergång vid utfodring av fåglarna.



Skyddsutrymme inomhus

För att ge fågeln det skyddsutrymme inomhus som de flesta arter behöver kan man bygga voljären mot en  veranda, balkong, garage, fristående byggnad eller uterum.



Belysning för voljär

När fåglarna sitter och sover i mörker och blir skrämda är det bra om de har en svag nattbelysning för att lättare orientera sig, det begränsar risken att skada sig vid flykt. I voljären inomhus skall man använda sig lysrörsarmaturer med dagljusrör. För att få en jämn dygnsrytm för fåglarna installerar man en timer och skymningsrelä.